Monday, March 22, 2010

Weekly on Volkskrantreizen.nl: article 19 (Dutch)

Jaap Scholten reports on the last games in New Delhi. Click here for article 19 'Delhi, de laatste wedstrijd' 

[Preview]

Op de snelweg van Jaipur en New Delhi krijg ik het gevoel dat ik naar huis rij. Ik heb de afgelopen twee jaar veel tijd doorgebracht in Delhi en mooie mensen leren kennen. De agenda in Delhi is overvol. We spelen twee wedstrijden met straatkinderen, we hebben afspraken met Coca Cola en de Indiaase voetbalbond (AIFF), we maken een start met de film voor de FIFA en onze papieren voor Pakistan en Iran moeten geregeld worden. Willem Grimminck, maart 2010, Delhi

In Delhi staan twee wedstrijden op het programma, maar eerst is er een afspraak met de All Indian Football Federation en FIFA-sponsor Coca Cola. Hoe promoot ik een voetbalproject in een land waar volkssport nummer één niet voetbal maar cricket is? Een herensport, geïntroduceerd door de Britten in de koloniale tijd. Dorp of stad, arm of rijk, hoge of lage kaste, iedereen speelt cricket. Maar het blikveld wordt verruimd. Dit jaar doet India een serieuze poging om zich sportief te manifesteren; meer dan alleen cricket is het devies. New Delhi haalde de Common Wealth Games binnen en momenteel is het Wereldkampioenschap hockey voor mannen er aan de gang. Overal in Delhi wordt gewerkt aan de infrastructuur. Stadions rijzen als paddestoelen uit de grond. Delhi zal de wereld laten zien wat ze op sportief en organisatorisch gebied waard is. Willem: “de sportieve intenties van de stad helpen meer dan een handje om ons verhaal van talentvolle meiden in de straten van Bodh Gaya, de jungle van Jharkhand en de stranden van Goa te presenteren. De heren van Coke en de AIFF veren op bij het zien van de My Game is Beautiful-opnames.” lees verder..

Weekly on volkskrantreizen.nl: article 18 (Dutch)

Jaap Scholten describes the Pink city. Click here for article 18 'Jaipur'

[Preview]

Een droge en zanderige rivierbedding ergens in de halfwoestijn van Rajasthan wordt de overnachtingsplaats. Als het eenmaal donker is ontvouwt zich een sterrenhemel die je alleen in een aardedonker en leeg landschap kunt waarnemen. Ons diner bestaat uit een zak gezouten noten en water. Morgen rijden we naar Jaipur, 250 kilometer.

Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. De stad is in honderd jaar tijd gegroeid van tweehonderduizend naar ruim zes miljoen inwoners. Het is één van de eerste geplande en op de tekentafel ontworpen steden van India. Dat gebeurde in de 18de eeuw in opdracht van maharadja Sawai Jai Singh II, en op slechts een paar kilometer afstand van Amber, de hoofdstad van een rijk waar Jai’s voorgangers al eeuwen de scepter zwaaiden. In een recordtijd verrezen paleizen, pleinen, boulevards en geometrisch ontworpen woonwijken. De meest in het oog lopende bouwwerken zijn het koninklijke City Palace, het sprookjesachtige Hawa Mahal en het waterpaleis Jal Mahal. Jaipur wordt de Pink City genoemd, omdat veel roze zandsteen is gebruikt en omdat de stad in een roze tint werd geschilderd tijdens een bezoek van Edward VII, toen nog Prince of Wales, in 1876. Tot op de dag van vandaag moeten facades in het centrum roze zijn. Jaipur is een enorme metropool in een verder leeg en desolaat stuk Rajasthan. Duizenden motoren, auto’s, bussen en riksja’s persen zich door de straten. Willem: “het blijkt vandaag een auspicious day te zijn. Overal zie ik trouwpartijen. In een lange stoet, met de bruidegom te paard, gaan de families op weg naar de bruid. De huwelijkstraditie staat in India boven de wet en zeker boven alle verkeersregels. Het duurt uren voordat we op onze bestemming in Jaipur aankomen.” Lees verder

Organiser of Yuwa's 1st football team: Suman Kumari Toppo

SUMAN KUMARI TOPPO, from the tiny tribal village of Hutup in Ranchi District, is a girl to watch. She is one of only eight children from Hutup to be selected last year as a Yuwa Scholar and is the organizer of Yuwa’s first football team. She was studying in 5th class at a local government primary school where she, like her classmates, could barely perform simple subtraction. But Suman is intelligent and capable, and was selected based on attendance and effort. After three months of intensive tutoring from Yuwa, she passed the entrance examination to attend Mount Carmel School, a well regarded private school, where she is now attending 4th class. Suman’s mother, Sukro Devi, earns a daily wage separating plastic trash, and her father, Debu Oraon, who suffers from diabetes, attends to their small fields. Their attitude towards their daughters is quite progressive. Although they earn just Rs 100 ($2.20) per day, and Rs 25-30,000 ($550-650) in the summer from their vegetable harvest, after Suman was selected for a scholarship (covering 75 percent school fees), they increased their expenditure on education for their oldest daughter as well, putting her into private tutoring, and enrolled their youngest daughter into a private kindergarten. Suman showed a spirit and generosity that is impressive but typical among her teammates when she suggested giving up her title as captain several months after having organized the team. She thought the position would be better filled by one of her older teammates, and after a vote, one captain and two assistant captains were chosen, among them her older sister, Seema. “It feels good being part of a team,” says Suman. “Sometimes study at Mount Carmel is very hard, but I am trying to study hard and keep playing with my team. My mother, father and whole family are happy and proud, and like Yuwa’s program very much. I think it’s good for all girls to come regularly to the ground and play.”


Suman working with her father at home drying rice paddy (Photo credits: Ashok Nath Dey for The Hindustan Times)

Weekly on Volkskrantreizen.nl: article 17 (Dutch)

Jaap Scholten is following Willem and Franz to the land the kings and SOS child village. Click here for article 17 'Rajasthan'


[Preview]
Rajasthan staat op de agenda van iedere reiziger in India. Het is het land van paleizen, forten, woestijnen, tijgers en eeuwenoude tradities. Voor ‘My Game is Beautiful’ doorkruisen Willem Grimminck en Franz Gastler het ruige landschap via Udaipur naar de hoofdstad, Jaipur.

Rajasthan is de grootste deelstaat van India en kent landschappelijk scherpe contrasten. In het oosten, op de grens met Pakistan, ligt de Thar-woestijn, een uitgestrekt gebied met rotsachtige heuvels, halfdode bomen, cactussen en zandduinen; het wilde westen van India. Dwars door de staat, van zuidwest naar noordoost loopt de Aravalli Range, een oeroud gebergte dat rijk is aan mineralen, vooral marmer. Komend vanuit het groene Gujarat is de eerste indruk van Rajasthan kaal en droog. Eeuwenlange mijnbouw, al of niet legaal, heeft grote delen van het Aravalli-gebergte veranderd in een maanlandschap. Verontrustend, want het gebergte is een natuurlijke barrière tegen de oprukkende Thar-woestijn. En de middenweg tussen natuurbehoud en het tegengaan van erosie aan de ene kant, en de lokale en regionale economische belangen aan de andere, is lastig te vinden. Willem: “de groene oase van Gujarat is verdwenen. Onderweg komen we talloze mijnen tegen. Vrachtwagens en kamelen vervoeren het gesteente van de groeve naar de fabrieken. Het veroorzaakt reuzachtige stofwolken die ons het zicht belemmeren en de motoren, de bepakking en onszelf met een dikke laag stof bedekt.” lees verder..