Monday, March 22, 2010

Weekly on Volkskrantreizen.nl: article 17 (Dutch)

Jaap Scholten is following Willem and Franz to the land the kings and SOS child village. Click here for article 17 'Rajasthan'


[Preview]
Rajasthan staat op de agenda van iedere reiziger in India. Het is het land van paleizen, forten, woestijnen, tijgers en eeuwenoude tradities. Voor ‘My Game is Beautiful’ doorkruisen Willem Grimminck en Franz Gastler het ruige landschap via Udaipur naar de hoofdstad, Jaipur.

Rajasthan is de grootste deelstaat van India en kent landschappelijk scherpe contrasten. In het oosten, op de grens met Pakistan, ligt de Thar-woestijn, een uitgestrekt gebied met rotsachtige heuvels, halfdode bomen, cactussen en zandduinen; het wilde westen van India. Dwars door de staat, van zuidwest naar noordoost loopt de Aravalli Range, een oeroud gebergte dat rijk is aan mineralen, vooral marmer. Komend vanuit het groene Gujarat is de eerste indruk van Rajasthan kaal en droog. Eeuwenlange mijnbouw, al of niet legaal, heeft grote delen van het Aravalli-gebergte veranderd in een maanlandschap. Verontrustend, want het gebergte is een natuurlijke barrière tegen de oprukkende Thar-woestijn. En de middenweg tussen natuurbehoud en het tegengaan van erosie aan de ene kant, en de lokale en regionale economische belangen aan de andere, is lastig te vinden. Willem: “de groene oase van Gujarat is verdwenen. Onderweg komen we talloze mijnen tegen. Vrachtwagens en kamelen vervoeren het gesteente van de groeve naar de fabrieken. Het veroorzaakt reuzachtige stofwolken die ons het zicht belemmeren en de motoren, de bepakking en onszelf met een dikke laag stof bedekt.” lees verder..

No comments:

Post a Comment